Ortner

De massakachels van Ortner zijn kampioenen in tijdwinst, toprendement, ecologische verbranding en vooral ook de heerlijk gezonde stralingswarmte. Er bestaat van Ortner een uitgebreid gamma standaard modellen met vlakke deuren, doorkijkmodellen en hoekmodellen. Ze lijken uiterlijk meestal op strakke inbouwhaarden. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid van maatwerk, waarbij zowel het uiterlijk van een gewone inbouwhaard kan aangenomen worden, als dat van een meer klassieke tegelkachel.

De 100% modulaire Ortner massakachel bestaat uit volgende ceramische bouwmaterialen :

  1. een Ortner vuurhaard voor de perfecte verbranding en warmteopslag (ook "grondoven" genoemd).
  2. ceramische Ortner rookkanalen (KMS of KAM) voor de warmteopslag uit de rookgassen.
  3. ceramische Ortner ombouwmaterialen met diverse vormen en eigenschappen, voor een gelijkmatige warmte-overdracht.
  4. diverse mortels, pleisters en verven voor de visuele afwerking.

Alhoewel het ook anders kan, wordt een Ortner massahaard meestal gestookt volgens het "top-fire"-principe, waarin een grote hoeveelheid hout in één keer van boven naar beneden opbrandt. De aldus opgeslagen warmte volstaat voor 12 tot 24 uur heerlijke stralingswarmte. Dat is pas tijdwinst !

De snelheid waarmee de warmte wordt afgegeven wordt bepaald door de keuze van de ombouwmaterialen, zodat oververhitting zelfs in de best geïsoleerde woningen kan uitgesloten worden. Sommige ombouwmaterialen laten de warmte immers sneller door dan andere.

Het resultaat is steeds een zachte, gelijkmatige stralingswarmte die een bijzonder warmtecomfort biedt, een gezond binnenhuisklimaat schept en extra energiebesparing oplevert doordat ze lang in de woning aanwezig blijft. Vele klanten met aan de luchtwegen verbonden chronische problemen rapporteren een duidelijk merkbare verbetering en een verlaagd geneesmiddelengebruik.

De Ortner massakachels vertonen verbrandingsrendementen van 85 tot 89 % en zijn bijzonder milieuvriendelijk door lage emissies, ondermeer inzake fijnstof. Ze beantwoorden met gemak aan de "Richtlinie UZ37" van het Oostenrijkse "Umweltzeichen", alsook aan de strenge duitse "BIMSCHV Stufe 2". De automatische luchtsturing ABS van Ortner biedt de best mogelijke verbranding en ook heel wat extra gebruikscomfort. Het Ortner Berekeningsprogramma staat ook toe om voor elke maatwerkhaard het rendement en de emissies te controleren, nog voor ze gebouwd is.

ORTNER GmbH uit het Neder-Oostenrijkse Loosdorf produceert al meer dan 30 jaar ceramische materialen voor massakachels. Met het ontwikkelen van vele nieuwe producten en technieken geldt het als de trendsetter die de klassieke tegelkachel-cultuur in Oostenrijk en daarbuiten fundamenteel heeft gemoderniseerd. De geschiedenis van Ortner leest dan ook als een aaneenschakeling van bijzondere uitvindingen.

Wilt u weten hoe zo'n echte Ortner massahaard eruit ziet en hoe die stralingswarmte aanvoelt, bezoek dan uw regionale Ortner verdeler/kachelbouwer. Vraag ook de gratis brochure aan, of download ze hier. Je kan ook de Ortner video's bekijken.